På våra rätter i menyerna finns det ibland en siffra följt av ett ord under allergiinformation.
Siffrorna stämmer mot följande siffror från livsmedelsverket:
BILAGA II
ÄMNEN ELLER PRODUKTER SOM ORSAKAR ALLERGI ELLER INTOLERANS
- Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, kamut
eller hybridiserade sorter därav och produkter därav, med följande undantag:
-
a) vetebaserad glukossirap, inklusive glukos (1),
-
b) vetebaserade maltodextriner (1),
-
c) kornbaserad glukossirap,
-
d) spannmål som används för framställning av alkoholdestillat, inklusive
jordbruksalkohol.
- Kräftdjur och produkter därav.
- Ägg och produkter därav.
- Fisk och produkter därav, med följande undantag:
-
a) fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat,
-
b) fiskgelatin eller husbloss som används som klarningsmedel i öl och vin.
- Jordnötter och produkter framställda därav.
- Sojabönor och produkter därav, med följande undantag:
-
a) fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett (1),
-
b) naturliga blandade tokoferoler (E306), naturligt D-alfa-tokoferol, naturligt
D-alfa-tokoferolacetat, naturligt D-alfa-tokoferolsuccinat från sojabönor,
-
c) fytosteroler och fytosterolestrar framställda av vegetabilisk sojabönsolja,
-
d) fytostanolestrar framställda av steroler från vegetabilisk sojabönsolja.
- Mjölk och produkter därav (inklusive laktos), med följande undantag:
-
a) vassle som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol,
-
b) laktitol.
- Nötter, dvs. mandel (Amygdalus communis L.), hasselnöt (Corylus avellana),
valnöt (Juglans regia), cashewnöt (Anacardium occidentale),
pekannöt (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), paranöt (Bertholletia excelsa),
pistaschmandel (Pistacia vera), makadamianöt och Queenslandsnöt (Macadamia ternifolia),
samt produkter därav, med undantag av nötter som används för framställning av
alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol.
- Selleri och produkter framställda därav.
- Senap och produkter framställda därav.
- Sesamfrön och produkter framställda därav.
- Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer totalt överstigande 10 mg/kg eller 10 mg/liter
uttryckt som SO2, vilket ska beräknas för produkter som saluförs konsumtionsfärdiga eller
som rekonstituerats enligt tillverkarens anvisningar.
- Lupin och produkter framställda därav.
- Blötdjur och produkter framställda därav.
ÄMNEN ELLER PRODUKTER SOM ORSAKAR ALLERGI ELLER INTOLERANS
- Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, kamut
eller hybridiserade sorter därav och produkter därav, med följande undantag:- a) vetebaserad glukossirap, inklusive glukos (1),
- b) vetebaserade maltodextriner (1),
- c) kornbaserad glukossirap,
-
d) spannmål som används för framställning av alkoholdestillat, inklusive
jordbruksalkohol.
- Kräftdjur och produkter därav.
- Ägg och produkter därav.
- Fisk och produkter därav, med följande undantag:
- a) fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat,
- b) fiskgelatin eller husbloss som används som klarningsmedel i öl och vin.
- Jordnötter och produkter framställda därav.
- Sojabönor och produkter därav, med följande undantag:
- a) fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett (1),
-
b) naturliga blandade tokoferoler (E306), naturligt D-alfa-tokoferol, naturligt
D-alfa-tokoferolacetat, naturligt D-alfa-tokoferolsuccinat från sojabönor, - c) fytosteroler och fytosterolestrar framställda av vegetabilisk sojabönsolja,
- d) fytostanolestrar framställda av steroler från vegetabilisk sojabönsolja.
- Mjölk och produkter därav (inklusive laktos), med följande undantag:
- a) vassle som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol,
- b) laktitol.
- Nötter, dvs. mandel (Amygdalus communis L.), hasselnöt (Corylus avellana),
valnöt (Juglans regia), cashewnöt (Anacardium occidentale),
pekannöt (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), paranöt (Bertholletia excelsa),
pistaschmandel (Pistacia vera), makadamianöt och Queenslandsnöt (Macadamia ternifolia),
samt produkter därav, med undantag av nötter som används för framställning av
alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol. - Selleri och produkter framställda därav.
- Senap och produkter framställda därav.
- Sesamfrön och produkter framställda därav.
- Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer totalt överstigande 10 mg/kg eller 10 mg/liter
uttryckt som SO2, vilket ska beräknas för produkter som saluförs konsumtionsfärdiga eller
som rekonstituerats enligt tillverkarens anvisningar. - Lupin och produkter framställda därav.
- Blötdjur och produkter framställda därav.
(1) Gäller även produkter framställda därav, förutsatt att bearbetningsprocessen inte förmodas
ha ökat den allergenicitet som myndigheten har fastställt för den produkt de härrör från.