Allergiinformation

På våra rätter i menyerna finns det ibland en siffra följt av ett ord under allergiinformation.

Siffrorna stämmer mot följande siffror från livsmedelsverket:

BILAGA II

ÄMNEN ELLER PRODUKTER SOM ORSAKAR ALLERGI ELLER INTOLERANS

  1. Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, kamut
    eller hybridiserade sorter därav och produkter därav, med följande undantag:

    • a) vetebaserad glukossirap, inklusive glukos (1),
    • b) vetebaserade maltodextriner (1),
    • c) kornbaserad glukossirap,
    • d) spannmål som används för framställning av alkoholdestillat, inklusive
      jordbruksalkohol.
  2. Kräftdjur och produkter därav.
  3. Ägg och produkter därav.
  4. Fisk och produkter därav, med följande undantag:
    • a) fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat,
    • b) fiskgelatin eller husbloss som används som klarningsmedel i öl och vin.
  5. Jordnötter och produkter framställda därav.
  6. Sojabönor och produkter därav, med följande undantag:
    • a) fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett (1),
    • b) naturliga blandade tokoferoler (E306), naturligt D-alfa-tokoferol, naturligt
      D-alfa-tokoferolacetat, naturligt D-alfa-tokoferolsuccinat från sojabönor,
    • c) fytosteroler och fytosterolestrar framställda av vegetabilisk sojabönsolja,
    • d) fytostanolestrar framställda av steroler från vegetabilisk sojabönsolja.
  7. Mjölk och produkter därav (inklusive laktos), med följande undantag:
    • a) vassle som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol,
    • b) laktitol.
  8. Nötter, dvs. mandel (Amygdalus communis L.), hasselnöt (Corylus avellana),
    valnöt (Juglans regia), cashewnöt (Anacardium occidentale),
    pekannöt (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), paranöt (Bertholletia excelsa),
    pistaschmandel (Pistacia vera), makadamianöt och Queenslandsnöt (Macadamia ternifolia),
    samt produkter därav, med undantag av nötter som används för framställning av
    alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol.

  9. Selleri och produkter framställda därav.
  10. Senap och produkter framställda därav.
  11. Sesamfrön och produkter framställda därav.
  12. Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer totalt överstigande 10 mg/kg eller 10 mg/liter
    uttryckt som SO2, vilket ska beräknas för produkter som saluförs konsumtionsfärdiga eller
    som rekonstituerats enligt tillverkarens anvisningar.

  13. Lupin och produkter framställda därav.
  14. Blötdjur och produkter framställda därav.

(1) Gäller även produkter framställda därav, förutsatt att bearbetningsprocessen inte förmodas
ha ökat den allergenicitet som myndigheten har fastställt för den produkt de härrör från.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.